Parasieten

Een tamme rat kan last hebben van verschillende soorten parasieten, zoals luizen en mijten. Sommige soorten mijten herken je als wondjes onder de kin of achter de oren van een rat, andere herken je als bobbeltjes op de oren en staart. De mijten zelf zie je niet. Luizen kun je wil zien. Naast gewone luizen kan je rat ook last hebben van bloedluizen, deze zie je als donkerrode stipjes op de vacht.
Veel soorten mijten kun je behandelen met bv. Anti-luchtpijpmijt of Anti-schurftmijt.
Luizen kun je behandelen met bv. Anti-Parasiet 150.

Kortademigheid

Ademhalen met een klein piepje. Meestal hebben ze dit al van jongs af aan en sterven dan ook al eerder, zo rond de aderhalfjaar of eerder. Zorg da de ondergrond niet stoffig is voor de rat.
Meestal is er niet veel aan te doen en worden ze behandeld met antibiotica.

Wondjes

Zolang de wondjes ondiep, klein en niet geïnfecteerd zijn (dus geen pus of etter) genezen ze meestal vanzelf. Je kan de wond spoelen met zuiver water en de wond goed in de gaten houden.
Als de wond wel geinfecteerd, groot of diep is moet je met je rat een afspraak bij een dierenarts maken.

Tumoren

Dit komt vaak voor bij ratten doordat ze een snelle stofwisseling hebben voor een klein dier. Tumoren zijn makkelijk weg te laten halen door een dierenarts. Ga wel zo snel mogelijk naar een dierenarts om uitzaaiing te voorkomen. Tumoren kun je herkennen als grote bulten op het lijf van je rat.

Blindheid

Ratten zijn soms blind of slechtziend, dit valt alleen meestal niet op, omdat ze het goed kunnen redden met hun gehoor en snorharen. Een blinde rat heeft daar dus ook meestal geen last van. Ratjes met rode ogen zijn vaak slechtziend of blind, omdat ze geen kleurstof in hun iris hebben dat de lichtstralen tegenheid. Hun ogen worden dus overbelicht en vaak verbrand hun netvlies waardoor ze blind worden.

Doofheid

Een dove rat is meestal heel tam omdat ze niet worden opgeschikt door lawaai. Doofheid bij een rat is niet heel erg. Als een rat doof is hebben ze ongekleurde oren(uitgezonderd albino's die wel goed horen).

Evenwichtsverlies

Bij een binnenoor-ontsteking hebben ze hier vaak last van en de schade is meestal blijvend. De rat houdt zijn kopje dan schuin doordat zijn hersenen doorgeven dat hij zijn kopje niet recht houd. et antibiotica houden ze de infectie tijdig tegen.

Verlamming van achterpoten

Verlamming van de achterpoten heeft meestal te maken met verstoring va het signaal van de hersenen naar de achterpoten. Wanneer je rat moeite heeft met het bewegen van zijn achterpoten of als het zijn achterpoten begint te slepen moet je meten naar een dierenarts gaan.

Downsyndroom

Een rat met een downsyndroom is meestal wat kleiner en kun je herkennen aan een beetje een driehoekig kopje. Ze zijn rustig en slapen veel. Ze kunnen hier prima mee verder leven. Je kan het best wel even langs een dierenarts om te kijken of je ratje geen verdere gezondheidsproblemen heeft zoals hartkwalen.

Dumbo-syndroom

Ratten met het dumbo-syndroom mankeren niks ze hebben alleen een ander uiterlijk dan anderen ratten. Ze hebben grotere oren, het schedel is platter en breder en hun oren zitten lager dan bij andere ratten. Sommige mensen zeggen dat deze ratten ook aanhankelijker zijn.

Staartloos

Een staartloze rat is een rat met het manx-gen wat onerfbaar is. Een staartloze rat is wel erg populair omdat de meeste mensen worden afgeschrikt van de staart. Een staart regelt de tempratuur en zorgt voor het houden van evenwicht. Als een staartloze rat in bevalling is is de kans groot dat de jongen het niet gaan overleven, omdat de bekken meestal misvormd zijn bij een staartloze rat.

Kaalheid

Kaalheid is een onschuldig ouderdomskwaaltje. Het komt meestal voor bij mannetjes boven de 2,5 jaar.
Je hebt ook naakt ratten die zijn ideaal voor mensen met een allergie voor dierenharen. Het vel van een naakt rat wordt meestal ingesmeerd met baby-olie om de rat te beschermen tegen wondjes.

Bloed uit neus of ogen

Een ratje lijkt soms een bloedneus te hebben. Maar meestal gaat het om porfyrine, dat is een kleurstof die in het neus- en oogvocht van ratjes zit. Deze rood-bruine kleur is de normale kleur van het neussnot van een rat. Wanneer een rat dus verkouden is, koorts heeft of net een bad heeft genomen zal de neus een roodachtige vocht uitscheidde.
Een bloedneus komt bij ratjes bijna nooit voor, maar het is wel mogelijk.   

Olifantstanden

Bij een rat met olifantstanden blijven de tanden door groeien. Meestal knagen ratten op een stuk hout of een ander hard materiaal om dit te voorkomen. Als de tanden scheef zijn gaan groeien raken de tanden elkaar niet bij het knagen en slijten ze dus ook niet. De tanden blijven dan groeien en worden een soort olifants slagtanden.
Een dierenarts neemt het ratje onder narcose en slijpt een stuk van de tanden af.